סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

גליון "עלים לתרופה"
המו"ל: מכון "אור הצפון" דחסידי בעלזא - אנטווערפן, בלגיה
גליון תתפ"ח, מדור "עלי הדף"
מסכת יומא
דף טו ע"ב

 

סדר הדלקת נרות חנוכה - מצד ימין או מצד שמאל?

 

בפרוס ימי חנוכה יסוב אמרינו בענין ד"כל פינות שאתה פונה לא יהו אלא דרך ימין", בו עסקנו במכילתין (טו ע"ב) לגבי זריקת הדם של קרבן עולה, שדמה טעון שתי מתנות שהן ארבע, וזריקתן על קרן מזרחית צפונית ועל קרן מערבית דרומית, והקשו בגמרא: "מאי שנא דיהיב ברישא מזרחית צפונית והדר מערבית דרומית" ולמה לא להיפוך: "ניתיב ברישא מערבית דרומית, והדר מזרחית צפונית". ותירצו: "כיון דאמר מר 'כל פינות שאתה פונה לא יהו אלא דרך ימין למזרח', ברישא בההוא פגע", כי בהליכה דרך ימין פוגעים תחילה בקרן מזרחית צפונית, ולאחר מכן פונים דרך ימין לקרן מערבית דרומית.

הנה כי כן נפסק לגבי הלכות חנוכה, בענין סדר הדלקת נרות חנוכה מדי לילה (או"ח סי' תרעו ס"ה): "יתחיל להדליק בליל ראשון בנר היותר ימיני, ובליל ב' כשיוסיף נר אחד סמוך לו יתחיל ויברך על הנוסף, שהוא יותר שמאלי, כדי להפנות לימין; וכן בליל ג' כשיוסיף עוד אחר סמוך לב' נרות הראשונות, יתחיל בנוסף ובו יתחיל הברכה, ואחרי כן יפנה לצד ימין, וכן בכל לילה, נמצא שתמיד מברך על הנוסף שהוא מורה על הנס, שהרי בתוספת הימים ניתוסף הנס". טעם הדבר, כפי שמפורש בשו"ע, שיש להדליק את הנר הנוסף - בכדי שיוכל לפנות לימין, כי אם יתחיל להדליק בנר הראשון, אזי יצטרך לפנות לשמאל, מה שאין נכון לעשות, כי "כל פינות שאתה פונה לא יהו אלא דרך ימין".

ומקורו טהור ב'מרדכי' (שבת פ"ב אות רסח) שכתב: "וכשהיה מדליק הנרות היה מתחיל לצד שמאל, ופונה לצד ימין, דאמרינן כל פינות שאתה פונה לא יהא אלא דרך ימין". וכן הביא הב"י (שם) בשם תשובת מהרי"ק (שורש קפג) שאחרי הביאו דברי המרדכי כתב: "אם כן ראוי הוא להתחיל להדליק וכו', ובליל שני כשיוסיף נר אחר אצלו, יתחיל ויברך על הנוסף שהוא יותר שמאלי, כדי להפנות לימין - כדברי רבינו מאיר, וכן בליל שלישי וכו', יתחיל בו בנוסף, ובו יתחיל הברכה, ואחר כך יפנה לצד ימין, וכן בכל לילה ולילה, נמצא שתמיד מברך על הנוסף שהוא מורה על הנס, שהרי בתוספת הימים ניתוסף הנס".

אמנם, מצינו כבר בדברי הראשונים שיטה אחרת, והיא, שבכל לילה ולילה מתחילים להדליק בנר הראשון שהוא הנר מצד ימין, וכפי שהביא הב"י (שם) דברי ה'אבודרהם' בשם רבינו יונה, וכן מובא בשו"ת 'תרומת הדשן' (סי' קו, מובא בב"י שם) כשנשאל באיזה צד להתחיל להדליק, האם בנר שהוא כנגד צד ימינו או בנר שהוא כנגד צד שמאלו, והשיב: "יראה, דבדבר זה יש חילוק, בני ריינו"ס ואגפיה מתחילין להדליק בנר שהוא כנגד צד שמאל, וגם נמצא כתוב בשם מהר"ם (ראה מרדכי הנ"ל) שהיה מדליק בנר שמאל ופונה דרך ימין, משום 'כל פינות שאתה פונה' וכו', ובני אושטריי"ך ואגפיהן מתחילין לצד ימין, ומדליקין כדרך שאנו בני ברית כותבין (כלומר, כדרך כתיבתנו, שהיא מצד ימין לשמאל), דאפשר חשיב לה כה"ג פונה דרך ימין".

והנה בסיום דבריו מבואר, שגם בסדר זה - להדליק תחילה נר הימיני ביותר, ולפנות שמאלה - להדליק אחרי כן את נר השמאלי, מקיימים את הכלל ד'כל פינות שאתה פונה לא יהו אלא דרך ימין', וביתר ביאור מובאים הדברים ב'לבוש' (או"ח סי' תרעו ס"ה): "ואומר אני, שאין פירוש 'כל פינות שאתה פונה' וכו' כמו שאומרים הם (-כדעת המרדכי ומנהג בני ריינוס שהביא שם תחילה), אלא פירושו נ"ל, הוא כדרך הכתיבה שאנו כותבין שהוא מצד ימין לצד שמאל, כי לא לחנם היה הנחת הכתב על דרך זה, וכן מוכח מהקפת המזבח שהיה הכהן עולה בכבש שהיתה בדרום, והתחיל בקרן דרומית מזרחית, ואח"כ מזרחית צפונית, צפונית מערבית, מערבית דרומית, ואם היה יכול הכהן לעמוד במקומו ולזרוק [הדם], הרי הוא ממש כמו שכתבתי מדרך הכתיבה, שלעולם צריך אדם להתחיל מכנגד ימינו והלאה כדי שימשיך ימינו אצלו, אלא מפני שהמזבח היה גדול לא היה אפשר לזרוק בעומדו במקום אחד, היה צריך להלך ולהקיף המזבח על דרך זה שהיתה הפנאת גופו גוררת אחר ימינו שהרי היה צריך לזרוק בימינו, והגע עצמך בטבע ובהרגל כל בני אדם כשמסבבין את עצמן במקרה כגון במחול, תראה שהם אינם מסבבים ופונים עצמן מצד טבעם בלי כוונה ורצון רק בדרך זה. וא"כ יהיה סדר ההדלקה ממש בהיפך מה שכתבתי, וכן היו נוהגין בני אוישטריי"ך וכן נ"ל הלכה למעשה, על פי שני עדים נאמנים הכתיבה והטבע, וחוט המשולש הקפת המזבח".

תוכן דבריו, כי לפי הדעה הראשונה עולה, שבכדי לקיים הכלל האמור, עלינו לפנות תחילה אל צד שמאל, בכדי שלאחר מכן נפנה לצד ימין, ואמנם במציאות, פנייתנו הראשונה היא לצד שמאל, ועל כך חולק ה'לבוש', דאדרבה, הפניה הראשונה צריכה להיות כפי הפניה הטבעית של האדם, שהיא, לפנות אל צד הימין, ובזה מקויים לנכון הכלל ד'כל פינות שאתה פונה לא יהו אלא דרך ימין', ולכן גם בנרות חנוכה צריכה להיות פנייתנו הראשונה אל הנר הימיני ביותר, שהוא הנר שבו הדליקו כבר מאתמול, ולאחר מכן להמשיך ולהדליק הלאה.

וכדבריו הסיק גם הטו"ז (או"ח סי' תרעו סק"ו) שכתב: "ונראה לי דבריו נכונים, שמה שאמרו חכמים 'כל פינות שאתה פונה לא יהו אלא דרך ימין', פירוש, התחלת הפינה, ויש לך ימין ושמאל אז אנו אומרים כל שאתה מתחיל תפנה לימין, והיינו בפעם הראשון שיש ב' או יותר לפניך, תדליק היותר ימיני שלך, ואילו נפרש שתדליק ראשון בשמאלי, כדי שאחרי כן תפנה לימין, קשה למה יהיה הסוף עדיף יותר מהתחלה של ההדלקה שהיא עיקרית, אלא ודאי מסתבר לפרש על ההתחלה, כשאתה בא ויש לפניך שני צדדים, תקח לך הימין, ואחרי כן תלך לשמאל של אותו ימין".

תגובות

  1. יד אייר תשפ"א 12:32 גם כניסת הכה"ג | עלי

    לקדש הקדשים בבית ראשון בו היתה פרוכת אחת התה בצד ימין של הפרוכת ורק מפני שבבית שני היו שתי פרכות נכנס הכה"ג תחילה משמאללפרוכת החיצונה ופנה לימינו בין הפרכות ונכנס לקה"ק מימין ופנה לשמאלו אל הארון בקה"ק. רואים שב'כל פניות' הכוונה לתחילת הפניה אבל בהמשך פונה והולך שמאלה, לכן מסתבר גם בענייני ההדלקה להתחיל בימין ולפנות שמאלה.

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר