|
טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
כזרע גד לבן – גד השדה
"והוא כזרע גד לבן, אמר רבי אסי: עגול כגידא, ולבן כמרגלית. תנו רבנן: גד - שדומה לזרע פשתן בגבעולין. אחרים אומרים: גד - שדומה להגדה שמושכת לבו של אדם כמים וכו'" (יומא, עה ע"א).
|
תמונה 1. גד השדה | תמונה 2. גד השדה - תפרחת |
תמונה 3. גד השדה - זרעים, אבקה ועלים יבשים צילם: Henna |
תמונה 4. חריריים מצויים צילמה בחרמון: עירית צוק קובצ'י |
תרגום השבעים פירש korion שהוא ה – Coriandrum וכך הפירוש גם בוולגטה. יש הסבורים כי השם היווני korion נגזר מ – koris בגלל ריחו החריף והלא נעים הדומה לריח פשפש (koris). אונקלוס (שם) פירש: "וקרו בית ישראל ית שמיה מנא והוא כבר זרע גדא חיור וטעמיה כאסקריטון בדבש". הגדא הוא כנראה שמו הארמי של הגד כפי שסבר רב אסי (יומא, עה ע"א): "והוא כזרע גד לבן. אמר רבי אסי: עגול כגידא, ולבן כמרגלית". לדעת רב אסי המונח "כזרע גד לבן" כולל שני תיאורים נפרדים ואם כן המן דומה לגד בצורתו העגולה אך לא בצבעו. ובלשון רש"י: "והוא כזרע גד לבן אמר רבי אסי - זרע הגד אינו לבן אבל עגול הוא, והכי קאמר קרא: והוא עגול כזרע גד ולבן כמרגלית". הבהרה זו של רש"י מתבקשת לאור העובדה שצבע זרעוני גד השדה הוא חום. בתרגום יונתן אנו מוצאים: "וקרון בית ישראל ית שמיה מנא והוא כבר זרע כוסבר חיור וטעמיה כאשישיין בדבש". כך גם התרגום הירושלמי: "כזרע דכוסבר חיור וטעמיה כשפויין בדבש". השם המקראי גד קשור לשם "גויד" בפיניקית. דיוסקורידס כתב כי בני קרת-חדשת (קרתגו) קראו ל – coriandrum בשם גויד. בימינו נקרא הצמח ביוון כוסברס.
הערוך (ערך "כסבר") מפרש: "... והמן כזרע גד תרגום ירושלמי כסבר חיור וכך שמו בלשון ישמעאל כסבר פי' כוליי"נדרו בלעז". בסוגייתנו מפרש רש"י: "שדר ליה - רבי כוסברתא בלע"ז אלוינאר"א כלומר שחוט הבת כוס ברתא שתי מלות". על פי ד"ר משה קטן(4) ומתרגמים נוספים יש לגרוס אליינדר"א שהוא הכוסבר. בתורה פירש רש"י: "והוא כזרע גד לבן - עשב ששמו קוליינדר"י (קאריאנדער) וזרע שלו עגול ואינו לבן והמן היה לבן ואינו נמשל לזרע גד אלא לענין העגול כזרע גד היה והוא לבן". אבן עזרא: "ויקראו ... יש אומרים כי כזרע גד לבן כוסברתא. ונקרא בלשון ערבי כסבי"ר. וי"א חרדל וכו'". בפסוק נוסף העוסק בתאור המן: "והמן כזרע גד הוא ועינו כעין הבדלח" (במדבר יא ז'). מפרש רש"י: "כזרע גד - עגול כגידא זרע קוליינד"ר". במשנה נקרא הצמח כסבר: "... כסבר שהיא זרועה בחצר, מקרטם עלה עלה ואוכל, ואם צירף חייב. הסאה והאזוב והקורנית שבחצר אם היו נשמרים חייבין" (מעשרות, פ"ג מ"ט). רע"ב (שם, פ"ג מ"ט) מפרש: "כוסבר - כך שמה בערבי והוא זרע גד ובלע"ז קוליינדר"ו".
זיהוי הגד ככוסבר לא היה מקובל על חכמי המשנה והם סברו שהגד הוא זרע פשתן (תמונה 5). "והוא כזרע גד, איני יודע של מי דומה. רבי יהושע אומר: דומה לזרע פשתן יכול מה זרע פשתן אדום כך זה אדום? ת"ל לבן" (מכילתא דרבי ישמעאל, בשלח - פרשה ה'). ביומא (עה ע"א) אנו מוצאים מאפיין נוסף: "תנו רבנן: גד - שדומה לזרע פשתן בגבעולין". ההשוואה לזרע פשתן בגבעולים נועדה ליישב את הקושי הנובע מהעובדה שזרעי פשתן אינם עגולים. פשתן בגבעולין הוא ההלקט העגול והבהיר של זרעי הפשתן. ייתכן ומקור זיהוי זה הוא בשומרית שבה "גד" הוא פשתן. לדעת ע. לעף כוונת רב אסי ואונקלוס ללענה שפרחיה מסודרים בקרקפת חצי כדורית.
תמונה 5. פשתן - פרחים והלקטים
(1) י. פליקס מוצא את זיהוי זה כמבוסס ביותר מבין כל שאר הזיהויים. ז. עמר כולל את זיהוי זה בקבוצת הצמחים ששמותיהם מזוהים בוודאות.
(2) שאלת הירושלמי היא מה ההבדל בין יהודה והגליל? מדוע ביהודה כוסבר דמאי פטור ואילו בגליל חייב במעשר. התשובה היא בעזרת המשל שהשתמשו בו ביהודה: "כוסבר, כוסברת מי המשילך בין התבלין".
(3) הצעה זו תלויה במחלוקת גירסאות כפי שמסכם תוספות יום טוב (דמאי, פ"א מ"א): "והכסבר - מדאפסיק שביהודה בין חומץ לכסבר שמע מיניה דכסבר לאו ביהודה הוא אלא בכל מקום. וכן הם דברי הרמב"ם פרק י"ג מהלכות מעשר. וקצת קשה שלא הקדים למתני כסבר קודם האוג. ויש ספרים גורסים וביהודה האוג והחומץ והכסבר. ולגירסא זו תלתייהו דוקא ביהודה. וכן כתב הר"ש הני תלת ביהודה וכו'". בהמשך דבריו הוא מתייחס לקושי העולה מדברי הירושלמי על הרמב"ם.
(4) ב"אוצר לעזי רש"י".
אנציקלופדיה "החי והצומח בא"י" כרך 10 (עמ' 252).
ז. עמר, צמחי המקרא, הוצאת ראובן מס, ירושלים תשע"ב (עמ' 87).
י. פליקס, הצומח החי וכלי החקלאות במשנה (עמ' 81-82).
י. פליקס, עולם הצומח המקראי (עמ' 180).
גד השדה באתר צמח השדה.
ח. צ. אלבוים, תשס"ח, מסורות הזיהוי של צמחי משנת כלאיים, עבודה לשם קבלת תואר מוסמך, בר אילן (עמ' 75). הרחבה בנושא זיהוי הכוסבר.
D. Zohary and M. Hopf, Domestication of Plants in the Old World, third edition (Oxford: University Press, 2000), pp. 205-206
א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.
כתב: ד"ר משה רענן. © כל הזכויות שמורות
הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.