סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

תבשיל של עדשים / יעקב מאיר

פורסם במדור "שולי הדף" במוסף 'שבת', מקור ראשון


בסופו של הפרק הראשון של בבא בתרא (ט"ז:) נמצאת האגדה הבאה: '...ותנא, אותו היום נפטר אברהם אבינו ועשה יעקב אבינו תבשיל של עדשים לנחם את יצחק אביו. ומאי שנא של עדשים? אמרי במערבא (כלומר בארץ ישראל) משמיה דרבה בר מרי: מה עדשה זו אין לה פֶּה אף אַבֵל אין לו פֶּה'.

רש"י מפרש כך 'עדשים אין להן פה – כמו שיש לפולין ולשאר מיני קטניות'. כלומר - רבה בר מרי דורש את צורת העדשה, לעדשה אין סדק (כדוגמת השעועית או הפול), ולכן 'אין לה פה' והיא מבטאת את שתיקתו של האבל - רש"י: אין לו פה – שהוא יושב ודומם. ממשיכה הגמרא – 'דבר אחר, מה עדשה זו מגולגלת, אף אבלות מגלגלת ומחזרת על באי העולם'. ישנו טעם נוסף מדוע העדשים הם מאכל מנחם – משום שהן מזכירות את רעיון הגלגל החוזר בעולם והגורל הגזור מראש.

מבררת הגמרא מהו ההבדל בין הטעמים - 'מאי ביניהו? איכא ביניהו - לנחומי בביעי (בביצים)'. ישנם שני טעמים מדוע מאכילים אבלים בעדשים – האחד משום שאין להם פה והשני כדי להזכיר את הגלגל החוזר בעולם.

הגמרא אומרת שישנו הבדל בין הטעמים, אחד מהם מתאים גם לביצים ואילו האחר מתאים לעדשים בלבד. אך עינינו הרואות כי גם הביצים הן חסרות פה ועגולות, כלומר - הן מתאימות לשני הטעמים גם יחד. ואם נצטרך לתירוצו הדחוק של רש"י - שצורתה הסגלגלה של הביצה מונעת ממנה מלסמל את הגלגל החוזר של האבילות שהוא עגול לגמרי – נגלה שגם צורת העדשה רחוקה מלהיות כדורית. ועוד, שבמקומות רבים בש"ס נקראת ביצה מבושלת קלות 'ביצה מגולגלת'. ועוד, שהביצה היא סמל אוניברסלי לגלגל חוזר בעולם (שהרי מה בא קודם – הביצה או התרנגולת?) ואם כך, באמת מאי ביניהו?

יתכן שלא צורת העדשה גרמה לדרשה 'אין להן פה'. אלא - שמה. בסורית הפועל 'אדש' פירושו 'שתק'. כך נמצא בפתגם המובא בסנהדרין ז. 'טוביה דשמע ואדיש' – כלומר 'שמע ושתק' ובשכר שתיקה זו חלפו מעליו מאה רעות. בירושלמי פאה (פ"א ה"א) מופיע הסיפור על האב ששאל את בנו מנין התרנגולים המפוטמים שזה מאכיל אותו בהם ובנו אומר לו 'סבא סבא, אכול ואדיש...' – כלומר 'אכול ושתוק'. על פועל זה כותב אליעזר בן יהודה: 'נראה כי הכוונה בהפועל 'אדש' איננה שתיקה פשוטה, שלזה משמשות מילים אחרות, כי אם שקט הרוח, שאינו מתפעל ואינו חושש ממה שהוא רואה ושומע. ועל סמך זה בניתי שני שמות 'אדיש' ו'אדישות', עיין במקומם' (מילון בן יהודה, ערך 'אדש').

אם כן לעדשה אין פֶּה לא בגלל צורתה נטולת הסדק, כפי שפירש רש"י, אלא בגלל ששמה הוא 'שתיקה'. לכן 'איכא בינייהו' – ישנו הבדל בין הפירושים - עדשה מסמלת את השתיקה משום ששמה הוא 'שתיקה' והיא מסמלת גם את הגלגל החוזר בעולם בגלל צורתה. אך מי שרוצה להסתפק במשמעות השניה בלבד יכול להביא לבית האבל גם ביצים שצורתן העגולה מסמלת גם היא את הגלגל החוזר בעולם אך אין להן קשר לשתיקה.

(הדברים נשענים על חידושיו של הרב חנוך הכהן ארנטרוי)

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר