סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

אם היו בהם שומים ובצלין חייבין – בצל הגינה

 

"תנן: כל שהוא אוכל, ונשמר, וגידולו מן הארץ חייב במעשרות, ואילו לקיטתו כאחד, ומכניסו לקיום לא קתני. אם היו בהם שומים ובצלין חייבין, דתנן, מלבנות בצלים שבין הירק, ר' יוסי אומר: פאה מכל אחת ואחת, וחכ"א: מאחת על הכל" (נידה, נ ע"א).



שם עברי: בצל הגינה (שום נבוב)    שם באנגלית:  Onion  שם מדעי: Allium cepa

שם נרדף במקורות: שמכי   


נושא מרכזי: מבנה בצל הגינה
 

לריכוז המאמרים שנכתבו על הבצל הקש/י כאן.


בצל הגינה הוא ירק מאכל בסוג שום במשפחת השומיים (בעבר נכללה משפחה זו במשפחת השושניים). הבצל איננו רק שם של צמח ספציפי אלא גם שמו של איבר האגירה התת קרקעי הקיים בחלק מהגיאופיטים (1) כדוגמת החצב. הבצל מורכב למעשה מעלים שאבדו את יכולתם לבצע הטמעה (2) (הם אינם מכילים כלורופיל ולכן אינם ירוקים) והפכו ל"מחסני" חומרי התשמורת של הצמח. הבצל בנוי שכבות - שכבות של גלדים שהם גלגולי העלים החופים זה את זה. בעונת הצימוח גלדים אלו מתארכים וחלקם הבולט מעל פני הקרקע הופך להיות עלים ירוקים. בתחתית הבצל ישנו מבנה שטוח המכונה עוגת הבצל, שהוא גלגול של גבעול. מעוגת הבצל יוצאת כלפי מטה ציצת שורשים, דרכה הצמח סופג את המים והמינרלים מהאדמה. הבצל אוגר מים וחומרי מזון בעונה הצימוח הנוחה (בארץ ישראל עונה זו היא החורף) ומאפשר לצמח לנצלם במשך העונה הקשה.

בצל הגינה אכיל ובעל טעם חריף ומסיבה זו הוא משמש, על פי המתואר בגמרא בחולין (צז ע"ב) יחד עם הקפלוט כמדד לנתינת טעם בתבשיל: "אמר רבי אבהו אמר רבי יוחנן: כל איסורין שבתורה משערינן כאילו הן בצל וקפלוט". בסוגייתנו אנו לומדים על תכונה נוספת של הבצל והיא "חיי מדף" ארוכים המאפשרים לשמור אותו לאורך זמן בניגוד לירקות אחרים שאין "מכניסים אותם לקיום". היכולת לשמר את הבצל נובעת, כנראה, מאותן תרכובות האחראיות לטעמו החריף משום שהן מעכבות את התפתחות חיידקי הריקבון.

ישנם זנים שונים של בצל הגינה; המוכר ביותר מכונה בצל לבן ובצלו בצבע לבן, עם קליפה חיצונית צהבהבה. לזן המכונה בצל אדום יש בצל בגוון אדמדם. בצל ירוק הוא בצל גינה צעיר שהצמיח עלים ירוקים המשמשים למאכל.


 

בצל הגינה           צילם:  Lali Masriera from Barcelona, Catalunya
 


 


(1) צמחים שחלקם העל אדמתי מתייבש בסוף עונת הצמיחה ומתחדשים כל שנה מאיבר אגירה תת קרקעי כבצל, פקעת קנה שורש ועוד. לקבוצה זו שייכים רקפת, כלנית, צבעוני, חבצלת וכו'.
(2) הטמעה = פוטוסינתזה (תהליך ייצור הסוכרים בצמח).


 

 א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.


כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר