סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

הפרדה מרשתות חברתיות / רפי זברגר

עירובין עח ע"ב 

 

הקדמה

למדנו במשנה בדף ע''ו כי כותל העומד בין שתי חצרות אשר גובהו עשרה טפחים מהווה הפרדה בין החצרות, ואינם יכולים שתי החצרות לערב יחדיו עירובי חצרות, אלא כל חצר מערבת לעצמה. היום נלמד את המשנה בעמוד ב', הדנה לגבי חריץ הנמצא בין שתי חצרות, האם דינו שווה לכותל או שמא לא. 
 

הנושא

חריץ שבין שתי חצירות עמוק עשרה ורוחב ארבעה - מערבין שנים ואין מערבין אחד.
אם החריץ הנמצא לאורך כל החלק שבין שתי חצרות, והוא עמוק עשרה טפחים ורחב ארבעה טפחים, אזי הוא מהווה הפרדה בין החצרות כמו כותל, ולכן אין בני חצר אחת יכולים לערב עם בני חצר השניה. כמו בכותל, גם כאן כל חצר יכולה לערב לעצמה.
בחריץ בניגוד לכותל, יש משמעות גם לרוחב, אשר צריך להיות לפחות ארבעה טפחים. שאם לא כן, ניתן לדלג על החריץ ואז אינו מהווה הפרדה בין החצרות. (לעומת זאת בכותל, למדנו במשנה שם, כי גם אם עוביו משהו, כבר מהווה הפרדה בין החצרות).
אפילו מלא קש או תבן.
המשנה פוסקת כי חריץ נחשב להפרדה גם אם מלאוהו בקש את בתבן, ואינו נחשב כסתימת החריץ, שכן עתידים להוציא משם את התבן או הקש, ולכן עדיין החריץ נחשב להפרדה בין החצרות. התוספות מעיר כי מדובר בקש ותבן המהווים אוכל לבהמות, ולכן עתיד להוציאם מן החריץ. 
מלא עפר או צרורות מערבין אחד ואין מערבין שנים.
אבל אם מלאו את החריץ בעפר או באבנים, הרי שזוהי סתימה מעולה ויציבה, ואין חשש שמא יוציאו אותה בשבת, לכן היא מבטלת את החריץ, ושתי החצרות נהפכים להיות חצר אחת, וחייבים בני שתי החצרות להשתתף בעירוב חצרות. 
נתן עליו נסר שרחב ארבעה טפחים, וכן שתי גזוזטראות זו כנגד זו - מערבין שנים ואם רצו מערבין אחד.
פחות מכאן מערבין שנים ואין מערבין אחד.

אם הניחו גשר מעץ או מחומר אחר ברוחב ארבעה טפחים על גבי החריץ, כך שאפשר לעבור עליו בין חצר לחצר, הרי גשר זה מהווה כעין ''פתח'' שביניהם. במקרה זה למדנו כבר לעיל, שיש אפשרות להחליט באיזו דרך ללכת: ניתן להתחלק לשתי חצרות כך שכל אחת מערבת לעצמה, אך גם ניתן לעשות עירוב אחד לשתי החצרות, כיוון שהפתח מחבר ביניהן. דין דומה יהיה בגשר שבין שתי מרפסות (גזוזטראות) הפונות לרשות הרבים, שהוא בעצם מחבר ביניהם, ולכן יכולים לערב עירובי חצרות יחדיו, או להחליט שכל מרפסת תערב לעצמה. 
אם רוחב הגשר בשני המקרים (שתי חצרות או שתי גזוזטראות) קטן מארבעה טפחים, הרי אינו מוגדר כ''פתח'' ולכן החריץ מפריד בין שתי החצרות (כאשר רוחבו ארבעה טפחים, ועומקו עשרה טפחים) ואין לערב עירובי חצרות יחדיו, אלא כל חצר או גזוזטרה תערב לעצמה. 
 

מהו המסר

למדנו כי יש הבדל בין דין חומה המפרידה בין שתי חצרות, לדין חריץ המפריד בין שתי חצרות. כדי שהחומה תפריד בין החצרות, מספיק שתהיה בגובה עשרה טפחים ואז היא כבר מפרידה בין החצרות, למרות שרוחבה משהו. לעומת זאת, כדי שחריץ יהווה הפרדה בין חצרות הוא חייב להיות ברוחב ארבעה טפחים. 
הסברנו זאת בכך שחריץ צר יותר מארבעה טפחים ניתן ''לדלג'' עליו, ולכן אינו יכול להוות הפרדה בין החצרות. 
ישנם שני סוגי ''מפרידים''. יש מפריד הבולט לגובה, אשר כולם רואים אותו ואין ספק בהימצאותו. למפריד כזה אין משמעות לרוחב שלו, שכן הוא נוכח וקיים גם אם רוחבו הוא קטן מאוד (רוחב ''משהו''). 
לעומת זאת, ישנו מפריד ''הסמוי מן העין''. הוא נמצא "עמוק באדמה", רואים אותו רק אם מסתכלים עליו, או חולפים על פניו. "חוצץ" כזה חייב להיות ברוחב משמעותי, כדי שנחשבו להיות מפריד בין חלקים שונים. 
ישנה טענה אשר מקורה לפני כמאה שנה, המכונה ''שש דרגות של הפרדה''. טענה זו קובעת כי כל אדם בעולם, מקושר לכל אדם בעולם ע''י מכסימום חמשה "קשרים" ביניהם. כלומר, אדם קשור לאדם אחר, שהוא קשור לאדם שלישי, וכך ניתן להגיע לכל אדם בעולם, בעזרת מקסימום חמישה קשרים ביניהם. 
בעידן של הרשתות החברתיות, גילתה ענקית הרשת פייסבוק, כל רוב מוחלט של בני אדם ברשת החברתית קשור לאדם אחר ברשת על ידי מקסימום ארבעה אנשים. 
למדנו היום על הפרדה בין רשויות בשבת, אך ניתן לייחס זאת גם להפרדה בין אנשים בודדים או בין קבוצות של אנשים. הפרדה בולטת וחיצונית כמו כותל, יכולה לנתק את הקשרים בין אנשים, גם כאשר הינה ''צרה ודקה''. לעומת זאת הפרדה ''הנסתרת מן העין'' יש לעשותה ברוחב משמעותי כדי שתהווה הפרדה ותיצור ניתוק בין הקשרים השונים. 
ננסה ליישם הבדל זה בין ההפרדות אלו, גם ביחס לרשתות החברתיות השונות. חלק ניכר מהאנשים מחוברים לרשת חברתית אחת או יותר, אשר מכלה את זמנם בעיסוקים שונים, בדרך כלל שוליים ולא משמעותיים, במשך שעות רבות מידי יום. 
אדם המבקש לעשות ''הפרדה'' בינו לבין עיסוקים אלו, כדי למלא את זמנו בעיסוקים יותר משמעותיים, הרי שיכול להשתמש בשני סוגי הפרדה. אחת – יצירת ''כותל גבוה'' בינו לבין הרשת, כך שהוא אינו מחובר אליה כלל וכלל, עובדה המנתקת אותו לגמרי מאותה רשת חברתית. לעומת זאת, ניתן ליצור הפרדה מסוג ''חריץ'' נסתר, אשר מסנן עבורנו מסרים פוגעניים ולא ראויים. חריץ אשר מנטרל חיבור לקבוצות או לאנשים לא ראויים וכדו'. מפריד שכזה חייב להיות ''ברוחב משמעותי'', חייב להיות בעל עוצמה וחוזקה, שאמנם יהווה עבורנו הפרדה ראויה וטובה. 
 

לע''נ אבי מורי: ר' שמואל ב''ר יוסף, אמי מורתי: שולמית ב''ר יעקב, וחמי: ר' משה ב''ר ישראל פישל ז''ל
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר