סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

שקיטנא אריכי שקי וסומקי שריא – שקיטן (פלמינגו)
 

"בת מזגא חמרא שריא, וסימניך יפה כח הבן מכח האב. אמר רב יהודה: שקיטנא אריכי שקי וסומקי שריא, וסימניך מורזמא, גוצי וסומקי אסירי, וסימניך ננוס פסול, אריכי שקי וירוקי אסירי, וסימניך, ירוקין פסולין" (חולין, סג ע"א).

פירוש: העוף הנקרא בת מזגא חמרא [בת מוזגת היין] שריא [מותר], וסימניך לזכור מה שאמרו חכמים בענין אחר: "יפה כח הבן מכח האב", שמוזגת היין אסורה, ובת מוזגת היין מותרת. אמר רב יהודה: העוף הקרוי שקיטנא [שקיטן] יש בו כמה מינים, אריכי שקי [בעלי שוקיים ארוכים] וסומקי [ואדומים, שגופם אדום] שריא [מותר], וסימניך לזה הוא עוף בשם מורזמא, שכך היה נראה, וידוע היה שהוא טהור (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).
 

שם עברי: שקיטן           שם באנגלית: Greater Flamingo           שם מדעי: Phoenicopterus roseus

שם נרדף במקורות: שקיטנא, מורזמא? 


הנושא המרכזי: לזיהוי שקיטנא ומורזמא


רוב החוקרים מזהים את השקיטנא עם העוף הנקרא פלמינגו ובעברית תקנית שקיטן. משמעות זו עולה גם מדברי המפרשים ולמעשה הזיהוי מבוסס על התאור המופיע בגמרא. המאפיינים של העוף שקיטנא המתוארים על ידי רב יהודה אינם מותירים מקום לספק משום שבאזורנו אין עוף בעל רגלים ארוכות שגוונו אדום מלבד הפלמינגו. בלשון רש"י: "שקיטנא - שם העוף ויש בהן שני מינין אותם ששוקיהן ארוכין וגופו אדום שרי". בפסיפסים מתקופת האמוראים ומעט מאוחר יותר מופיעה דמות עוף המזוהה על ידי כל החוקרים כפלמינגו. דמות זו מופיעה בפסיפס בית הכנסת העתיק בעזה שנבנה בשנת 508 (תמונה 3) ובבית הכנסת במעון המתוארך לשליש השלישי של המאה ה-6 (תמונה 1). תאור נוסף של הפלמינגו מופיע בפסיפס הציפורים שהיה חלק מארמון ביזנטי שנבנה בסוף המאה ה – 6 או תחילת ה – 7.

בצד הדמיון הרב של הדמויות בפסיפסים לפלמינגו קיימים שני אי דיוקים משמעותיים. הראשון קיים בכל הפסיפסים שהצגתי והוא מבנה "כף הרגל"(1). בשלושת הפסיפסים שהצגתי יש לעופות אצבעות ארוכות נפרדות בדומה לאצבעות האנפות (תמונה 4). בפסיפס בבית הכנסת בעזה נראות רק 2 אצבעות הפונות לפנים ואחת לאחור. למעשה יש לפלמינגו קרום המחבר בין 3 האצבעות הפונות לפנים (תמונה 5). ייתכן שמקור הטעות הוא בכך שהאצבעות אינן נראות בתצפית מרחוק כאשר הפלמינגו עומד וקרום האצבעות צמוד לקרקע. הצייר הניח שרגלי הפלמינגו דומות לרגלי האנפות שאצבעותיהן בולטות ונראות טוב יותר גם מרחוק. ייתכן והדבר קשור לכך שהאנפות נחשבו גם הן כמין "שקיטנא" אלא שרגליו צהובות ולא אדומות: "אריכי שקי וירוקי אסירי, וסימניך, ירוקין פסולין". כמה ממיני האנפות דומות בגובהן לפלמינגו וניתן להחליף אותן בו. מין בעל רגליים צהובות הוא האנפה האפורה. (על עמדת האצבעות בעופות ראו במאמר "כל עוף החולק את רגליו טמא"). הטעות חוזרת על עצמה בפסיפסים שונים משום שאומני הפסיפסים השתמשו ב"ספרי דגמים" שהועתקו זה מזה. אי דיוק נוסף מופיע בפסיפס הציפורים שבו אמנם מתואר מקור כפוף אך הוא דק וארוך שלא כמקור הפלמינגו (תמונה 2).

למבנה רגל הפלמינגו עשויות להיות השלכות לגבי כשרותו לפחות על פי שיטת רבי זרחיה הלוי (הרז"ה) שפסק: "וקבלנו במסורת מאבותינו ומזקנינו הקדמונים כי כל שחרטומו רחב או שיש לו כף הרגל שקורין פוט"א כמו שיש לאווז אין להסתפק בדריסתו בידוע שאינו דורס". על פי הרז"ה הפלמינגו עשוי להיות עוף טהור משום שאצבעותיו מאוחות בדומה לאווזאים. הקרומים בין אצבעות רגלי הפלמינגו מבדילים אותו משאר עופות המים בעלי הרגליים הארוכות הנחשבים כטמאים. יש לציין שהפלמינגו דומה לברווזים גם בקריאותיו. בשו"ת צמח צדק (יו"ד, סי' ס') נאמר: 

"קיצור. אפשר לומר דהרז"ה לטעמיה דפירש כל עוף הדורס דומיא דארי דורס ואוכל שדורס בעל חי. וא"כ כשכף רגלו רחב וחרטומו רחב אין לו כלי הדריסה. וא"כ זהו ראיה שאינו דורס. אבל רש"י מפרש דורס שנותן רגלו על האוכל ומחזיקו ברגלו שלא ינוד ולא ינטל כולו אצל פיו. וכ"כ בכלבו בשם הראב"ד. א"כ גם כשכף רגלו רחבה וחרטומו רחב יכול לעשות כן".

ה"צמח צדק" מנמק את שיטת הרז"ה בכך שמבנה "כף רגל" רחב מבטיח שהעוף איננו דורס. מאידך גיסא לשיטת רש"י המגדיר דריסה כהחזקת המזון על הקרקע בעזרת הרגל הרי שגם עוף בעל "כף רגל" רחבה יכול לדרוס. לענ"ד רגל הפלמינגו והאווזאים אינה משמשת לאחיזת המזון. מבנה מקורם מעיד על כך שהם מסננים יצורים קטנים מתוך המים ולא נוגסים בפריטי מזון גדולים (תמונה 7). רגלי האווזאים משמשות להליכה ושחייה ואילו הפלמינגו משתמש ברגליו על מנת לבחוש בבוץ ולהעלות פריטי מזון אל גוף המים. מכאן שגם לשיטת רש"י ברור שבעלי "כף רגל" רחבה אינם דורסים. 
 

              
תמונה 1.  פסיפס בית הכנסת העתיק במעון   תמונה 2.  פסיפס הציפורים בקסריה

         

         
תמונה 3. פסיפס בית הכנסת העתיק בעזה   תמונה 4.  לבנית גדולה          צילם: Saidpuentes

     

              
תמונה 5.  רגל פלמינגו - פוחלץ   תמונה 6.  מקור פלמינגו - פוחלץ

       

מורזמא

המפרשים והחוקרים חולקים לגבי זהות המורזמא מחלוקת הנובעת בין השאר גם מגרסאות שונות בגמרא (ראו בהרחבה במאמרו של ש. רייסקין(2)). המחלוקת העיקרית היא האם מורזמא הוא שם נרדף לפלמינגו או מין אחר. רוב החוקרים והמילונאים זיהו את המורמזא עם הפלמינגו וכך גם ציידים ערבים (ראו סקירתו של רייסקין). ל. לוויזון ייחס את כפל השמות להבדל בין מחוזות שונים. רש"י מפרש: "מורזמא - שם עוף שהיה מוחזק להם בטהור ושוקיו ארוכין וגופו אדום". מדבריו משתמע שהוא סבר שקיים מין טהור אחר שכנראה היה מוכר יותר ולכן שימש כסימן טהרה. מפירוש הערוך (ערך "מרזמא") ניתן ללמוד שמורזמא איננו דווקא שם של עוף אלא שם תואר: "...פי' לשון פרסי הוא שכל דבר שהוא ארוך ואדום נקרא מורזמא וכו'". ח. י. קאהוט (שם) כתב: "... מורזמא או מורזימא בהוראה הנ"ל ליתא באוצר מילים פרסיות ולפע"ד הורכב משתי תיבות פרסיות "עוף" ועוד "גדול ואדום" ונקרא ככה שם עוף ארוך ואדום וכו'". דברים אלו נדחו על ידי גייגר, בתוספותיו לערוך השלם (חלק ט, עמ' 269), שכתב שאין לדברים שחר.

ש. רייסקין מעלה שלוש הצעות לפירוש השם מורזמא ואביא את דבריו פי שכתב במאמר הנ"ל:

1. רז"ם - ארוך: ייתכן שמשמעות המילה "מורזמא" היא - "ארוך", על שם רגליה הארוכות של הציפור, כדוגמת המילים האמהריות, אשר משמען להיות גבוה, ארוך.

2. רז"ן - רגוע: השורש הערבי רז"ן, הקיים בערבית אנדלוסית, משמעו "רגוע" (למשל: razana - תרגומו "sedately"), וניתן להשוותו לשם "שקיטנא" המורה על שקט ורוגע.

3. רמ"ז-רז"ם - רמיזה: ייתכן ששורש מורזמא הוא רמ"ז (ובשיכול אותיות רז"ם), המורה על רמיזה, כדברי הכתוב "מַה יִּקָּחֲךָ לִבֶּךָ וּמַה יִּרְזְמוּן עֵינֶיךָ" (איוב טו,יב), וכפירוש רש"י שם: "ירזמון - כמו ירמזון כמו שמלה שלמה (שמות כב)". בעל מצודת-ציון שם פירש: "ירזמון - הוא הפוך מן ירמזון והוא מל' רמיזה." במילון העברית המקראית, בערך "רזם", צוטט הפסוק הנ"ל, וצויין שיתכן שזהו שִׂיכול אותיות, כאשר המילה "רמז" שאולה מן הארמית, ואילו "רזם" מצוי במכתבי לכיש. משמעות זו תהיה אולי מלשון "סגי נהור", בשל הקולות הרמים שמשמיע עוף טהור זה.

לענ"ד כל הפירושים המוצעים לעיל בעייתיים משום שהסימנים ברשימת המינים מבוססים על הלכות ידועות לכל ולא על מינים אחרים או שמות תואר. "בת מזגא חמרא שריא, וסימניך יפה כח הבן מכח האב. אמר רב יהודה: שקיטנא אריכי שקי וסומקי שריא, וסימניך מורזמא, גוצי וסומקי אסירי, וסימניך ננוס פסול, אריכי שקי וירוקי אסירי, וסימניך, ירוקין פסולין"(3)רש"י: "יפה כח הבן - הלכה היא בפרק כל הנשבעין בשבועות (דף מח) ... ננוס פסול - במומי כהנים בבכורות (דף מה:). ירוקין פסולין - גבי נחמרו מעיה תנן ליה במתניתין (לעיל, חולין, דף נו)").



  
תמונה 7. להקת פלמינגו בעת איסוף מזון             צולמה בבריכות המלח ליד אילת 
 


(1) לאמיתו של דבר העופות אינם צועדים על כף הרגל אלא על אצבעותיהם בלבד משום שהשורשכף ניצב לפני הקרקע.
(2) 'כשרות הפְלָמִינְגּוֹ המצוי (שְׁקִיטָן)', תחומין, כרך כ"ח, עמ' 143-153.
(3) העוף הנקרא בת מזגא חמרא [בת מוזגת היין] שריא [מותר], וסימניך לזכור מה שאמרו חכמים בענין אחר: "יפה כח הבן מכח האב", שמוזגת היין אסורה, ובת מוזגת היין מותרת.

 

רשימת מקורות:

ל. לוויזון, Die Zoologie des Talmuds , פרנקפורט א"מ 1858, עמ' 170-171.
ש. רייסקין, 'כשרות הפְלָמִינְגּוֹ המצוי (שְׁקִיטָן)', תחומין, כרך כ"ח, עמ' 143-153. 

לעיון נוסף:  

ש. רייסקין, 'עוף טהור ושמו "מורזמא" – פלמינגו'. דף שבועי מאת היחדה ללימודי יסוד ביהדות, אוניברסיטת בר אילן, מס' 699, פרשת שמיני תשס"ז. 

ראו סרטון של להקת פלמינגו שצילם חנוך פלסר בבריכות כפר רופין. לצפייה הקש/י כאן

 
 

א. המחבר ישלח בשמחה הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך. לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.




כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

  1. ב שבט תשפ"ד 13:41 על התמונות | טליה

    התמונות יפות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר