סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו 


מה עדשה זו אין לה פה - עדשה תרבותית

 

"מה עדשה זו אין לה פה, אף אבל אין לו פה, דבר אחר: מה עדשה זו מגולגלת, אף אבילות מגלגלת ומחזרתעל באי העולם. מאי בינייהו? איכא בינייהו לנחומי בביעי" (בבא בתרא טז ע"ב).



שם עברי: עדשה תרבותית   שם באנגלית: Lentil, Daal   שם מדעי:  Lens culinaris - Lens esculenta

שמות נרדפים במקורות: טולפחי


נושא מרכזי: במה שונה מבנה העדשה משאר הקטניות?

בילקוט שמעוני מתוארת העדשה כמסמלת הן אבל והן שמחה: "ויעקב נתן לעשו לחם ונזיד עדשים, מה עדשה זו יש בה שמחה ויש בה אבלות, כך אבל שמת אברהם, ושמחה שנטל יעקב הבכור" (בראשית, כ"ה רמז קיא). בסוגייתנו העדשה מהווה סמל לאבל. צורתה העגולה כגלגל מסמלת את דרכה של האבלות המתגלגלת על כל באי עולם. העדשה שונה מיתר הקטניות במבנה העגול שלה. לא בכדי השם עדשה משמש גם עבור העדשות האופטיות. בדברי רש"י: "עדשין אין להן פה - כמו שיש לפולין ולשאר מיני קטנית כמין סדק". גרגירי שאר מיני הקטניות אינם עגולים כפי שניתן לראות בתמונת החמצה והשעועית. בדרך כלל קיימת בליטה או שקע במקום שבו נמצא נבט הזרע. צורה עגולה נקראת עדשה גם בלשון התוספתא (שבת, פ"ד מ"ה): מיחם אדם אלונתית ונותן על מעיו, ולא יתן עדשה מלאה חמין על מעיו וכו'". הכוונה לכלי עגול ושטוח המשמש כ"בקבוק חם".

ראו פירוש מעניין למימרה "מה עדשה זו אין לה פה" במאמרו של יעקב מאיר. על פי פירוש זה לא צורת העדשה הביאה לבחירתה כסמל למי ש"אין לו פה" אלא שמה. בסורית הפועל 'אדש' פירושו 'שתק'. העדשה מסמלת את השתיקה ולשותק אין פה. פירוש זה בא כחלופה לפירוש רש"י משום שלדעת הכותב גם עדשה איננה עגולה אלא סגלגלה ומבחינה זו דומה לביצה שעליה כתב רש"י: "לנחומי בביעי - אין להם פה אבל אינם מגלגלים כגלגל". לענ"ד ניתן לקיים את פירוש רש"י משום שחתך הרוחב של העדשים עגול לגמרי דבר הבולט לאחר שכרגיל הם מתפרקים לחצאיהם. 
 

              
תמונה 1. גרגירי עדשים   תמונה 2. חמצה (חומוס)

   

              
תמונה 3. שעועית   תמונה 4. פול

 

 ראו בהרחבה על העדשים בערך "עדשים מקבל עליו רובע עפרורית לסאה".


  

א. המחבר ישלח בשמחה הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.
 

 

כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר