סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

כל המגדל כלב רע בתוך ביתו – כלב הבית


"... כל המגדל כלב רע בתוך ביתו מונע חסד מתוך ביתו, שנאמר למס מרעהו חסד, שכן בלשון יונית קורין לכלב למס, רב נחמן בר יצחק אמר: אף פורק ממנו יראת שמים, שנאמר ויראת שדי יעזוב. ההיא איתתא דעיילא לההוא ביתא למיפא, נבח בה כלבא, איתעקר ולדה. אמר לה מרי דביתא, לא תידחלי, דשקילי ניביה ושקילין טופריה, אמרה ליה: שקולא טיבותיך ושדיא אחיזרי, כבר נד ולד" (שבת, סג ע"א). 

פירוש: כּל הַמְגַדֵּל כֶּלֶב רַע בְּתוֹךְ בֵּיתוֹ הרי בכך הוא מוֹנֵעַ חֶסֶד מִתּוֹךְ בֵּיתוֹ, שחוששים עניים להכנס לביתו, וכפי שֶׁנֶּאֱמַר: "לַמָּס מֵרֵעֵהוּ חָסֶד ויראת שדי יעזוב", שֶׁכֵּן בְּלָשׁוֹן יְוָנִית קוראין לְכֶלֶב "לַמָּס". רַב נַחְמָן בַּר יִצְחָק אָמַר: המחזיק כלב רע אַף פּוֹרֵק מִמֶּנּוּ יִרְאַת שָׁמַיִם, וכפי שֶׁנֶּאֱמַר בסוף אותו פסוק "וְיָרֵאתָ שַׁדַּי יַעֲזוֹב". ומסופר: הַהִיא אִיתְּתָא דְּעָיְילָא לְהַהוּא בֵּיתָא לְמֵיפָא [אשה אחת שהיתה הרה נכנסה לבית אחד לאפות] בתנור שבאותו בית. נָבַח בָּהּ כַּלְבָּא [כלב] שהיה באותו בית, אִיתְעֲקַר [ונעקר] וַלְדָּהּ. אָמַר לָהּ מָרִי דְּבֵיתָא [בעל הבית]: לָא תִּידְחֲלִי, דִּשְׁקִילִי נִיבֵיהּ וּשְׁקִילִין טוּפְרֵיהּ [אל תפחדי, שניטלו שיניו וניטלו צפרניו]. אֲמָרָה לֵיהּ [לו]: שְׁקוּלָא טִיבוּתִיךְ וְשַׁדְיָא אַחִיזְרַי [נטולה טובתך וזרוקה על הקוצים], כלומר, עתה כבר אין תועלת בדברי העידוד שלך כי כְּבָר נָד הוָלָד ממקומו וימות (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).
 

שם עברי: כלב הבית   שם באנגלית: Dog   שם מדעי: Canis lupus familiaris

שם נרדף במקורות: נבחן, למס, גורייתא, קיטנייתא


נושא מרכזי: על מערכת שיני הכלב?

 

לריכוז המאמרים וקישוריות שנכתבו על כלב הבית הקש\י כאן.



על מעמדו של הכלב במקורות הרחבתי במאמר "וכי פודין את הקדשים להאכילן לכלבים" ובשורות הבאות אתאר את מערכת שיניו של הכלב ובמיוחד את ניביו שבעטיו של הפחד מהם הפילה האשה את עוברה. מפרש כאן רש"י: "שקילי ניביה - נטולות ארבע שיניו שהוא נושך בהן, אותן שיניים קרי ניבין, כדאמרינן באלו טרפות (חולין נט, א): גמל ניבי אית ליה". כפי שנראה להלן יש לכלב כמו לרוב היונקים 4 ניבים. 
 

נוסחת שיניים

אחד מהמאפיינים החשובים של מחלקת היונקים בניגוד למחלקות החולייתנים בעלות השיניים האחרות הוא התמיינות השיניים. בעוד שבזוחלים, למשל, מבנה כל השיניים זהה הרי שביונקים אנו מוצאים שיניים בצורות שונות המותאמות למשימות שונות. לכל מין נוסחת שיניים (Dental formula) אופיינית המבטאת את סוג מזונו. נוסחה זו מציינת את מספר השיניים מכל סוג ואת סדרן על גבי הלסתות. התמיינות השיניים מגדילה את יעילות ניצול המזון דבר החשוב לקצב חילוף החומרים הגבוה ביונקים (הם בעלי חום גוף קבוע וגבוה). נוסחת השיניים קשורה למבנה הגולגולת ולכן ליונק בעל שיניים רבות יש לסתות מאורכות. לדוגמה: מבנה הגולגולת של כלבים מאורך בהשוואה לגולגולת חתול משום שלכלבים יש 42 שיניים ואילו לחתולים 30 בלבד. על מנת לקבוע שיניים רבות יש צורך בלסת מאורכת ואכן חרטום הכלב מאורך ואילו לחתולים מבנה פנים שטוח (תמונות 1-2).

למרות השונות הרבה הקיימת במבנה השיניים, בהשוואה בין מינים שונים, ניתן לחלק את טיפוסי השיניים ל – 4 קבוצות עיקריות. השיניים הקדמיות נקראות חותכות (קבוצה a) ומצידן קבועים הניבים (קבוצה b) המשמשים בטורפים לשיסוע המזון וביתורו. בכמה חיות משמשים הניבים גם כנשק משום שהם מרתיעים ומפחידים, ובטורפים כמו אריות הם גדולים במיוחד. ייתכן ומסיבה זו הסתפק בעל הכלב בנטילת הניבים שהרי ניתן לנשוך גם בעזרת השיניים הנותרות.

בבני האדם ומרבית היונקים יש ארבעה ניבים, המסודרים בקדמת הפה, בצידי השיניים החותכות, כך שבכל חצי לסת קיים ניב אחד. יתר השיניים מתחלקות לשתי קבוצות: טרום טוחנות או מלתעות (קבוצה c) וטוחנות (קבוצה d) בחלק האחורי של הלסת. מקובל לתאר את נוסחאות השיניים של היונקים בעזרת שתי סדרות מספרים המופרדות בעזרת קו אופקי. הסדרה מעל הקו מייצגת את חצי הלסת העליונה והסדרה מתחת לקו את חצי הלסת התחתונה. הנוסחה נקראת משמאל לימין וממרכז הלסת. נוסחאות השיניים של הכלב והחתול הן:
 

    
תמונה 1. חתול בית         
צילם: Alvesgaspar



 
 

תמונה 2. כלב בית - גזע טמסקן שטופח בכיוון דמיון לזאב
צילם: Kirsten Dieks

 

   
 תמונה 3. חתול בית  - גולגולת       
צילם:  Will Higgs



 
   תמונה 4. כלב בית  - גולגולת       
צילם:  Will Higgs



 
   

 

הספרות משמאל לימין: (a) מספר החותכות, (b) ניבים, (c) טרום טוחנות וטוחנות (d). השורה העליונה מתארת את מספר השיניים במחצית הלסת העליונה כאשר הן נספרות ממרכזה והחוצה. השורה התחתונה מונה את מספר השיניים במחצית הלסת התחתונה.
 

מהשוואה בין שתי נוסחאות השיניים ניתן לראות ששני טורפים אלו (הכלב והחתול) שונים אך ורק במספר הטוחנות והטרום טוחנות. הדבר עולה בקנה אחד עם דרך התזונה שלהם. משפחת החתוליים ניזונה בעיקר מטריפה ולכן איננה זקוקה לשיניים טוחנות. משפחת הכלביים אוכלת גם מזון צמחוני שלצורך טחינתו היא זקוקה לטוחנות רבות.
 

 

לעיון נוסף:

"כדי שיבא כלב ויאכלנה"
"הוו הנהו כלבי דהוו קא אכלי אינשי"


 


 


א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.

 


כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר