סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

הרב יוסף שמשי, מחבר תוכנת "גמראור"
עקרונות בכללי הגמרא ובלשונה
 

ביאור הביטוי: "פריך רב אחאי"

נידה לג ע"א


פריך רב אחאי: אימא נתקו הכתוב מטומאה חמורה והביאו לטומאה קלה - דלא ליטמא אדם לטמויי בגדים, אבל אדם ובגדים ליטמא! אמר רב אסי: יטמא - טומאה קלה משמע.

1.
לגבי "רב אחאי" אומר תוס' [זבחים דף קב עמוד ב] שיש רב אחאי מתקופת הסבוראים [וראה בסדר הדורות, כרך ב , עמוד פ, הערה רז, שהוא מהגאונים]. אבל שם הכוונה רק כשמופיע בצורה של "פריך רב אחאי" [מופיע גם בחולין ס"ה עמוד ב].

2.
בבכורות דף ו עמוד א מופיע הביטוי: "פריך רב אחאי..."

2.1
וקצת קשה, ששם [במסכת בכורות דף ו] הסבוראים שואלים שאלות על רבי יוחנן בן זכאי, שחי בדור הראשון של התנאים !!!

3.
וראה ב"אטלס עץ חיים", שיש רב אחאי – אמורא ארץ ישראלי בדור הרביעי.

4.
וראה [שם, במסכת בכורות דף ו] ב"שוטנשטיין", הערה 24, שהסבוראים אינם רשאים לפסוק הלכות אלא רק לבאר דברי האמוראים, ונראה שלא דייק.

5.
יש מעירים בסוגייתנו [ראה ב"שוטנשטיין", הערה 15]: כיצד יתכן שרב אסי שהיה אמורא [היה "רב אסי" בדור ראשון, והיה "רב אסי" בדור שלישי] מיישב קושיה של רב אחאי שהיה סבוראי, וחי לפחות 4 דורות אחרי רב אסי האמורא.

6.
תוספות מסכת כתובות דף ב עמוד ב:

"פשיט רב אחאי - לא כמו שפירש רשב"ם דהיינו רב אחאי גאון שעשה שאלתות והיה בסוף כל האמוראים ולכך משנה לשונו בכל הש"ס פריך רב אחאי פשיט רב אחאי שהרי כאן רב אשי עונה על דבריו
אלא אומר רבינו תם שהוא אמורא וכל אמורא היה תופס לשונו כמו מגדף בה ר' אבהו (סנהדרין ג:) תהי בה ר' יוחנן (ב"ק קיב:) לייט עלה אביי (ברכות כט.)."

7.
וכן:
ספר יוחסין מאמר שני סדר האמוראים אות האל"ף:

רבי אבהו מגדף בה יש אומרים שהוא מרבנן סבוראי שהיו אחר רב אשי מפני שנוי הלשון ועוד נאריך בזה בס"ד.
אבל זה הלשון גם נמצא באמוראין וכן כתב רבינו תם ברב אחאי פריך שהם אמוראים כי לכל אמורא היה לו לשון משונה כמו תהי בה ר' יוחנן, וכן בפרק עשרה יוחסין (קידושין עא ב) ר' אבהו עצמו אמר מגדף בה וזה האמת בסוף קמא (בבא קמא קיז א) איתיביה ר' אבהו לרב אשי.

כלומר, מחמת סדר התקופות הם מגיעים למסקנה שרב אחאי היה אמורא שחי לפני רב אשי, ומסוגייתנו מוכח שחי גם לפני רב אסי [או שהיו כמה חכמים שנקראו בשם "רב אחאי"].

7.1
ולפי דבריהם הביטוי "פריך" הוא ביטוי ספציפי שמתאים לאמורא "רב אחאי".

8.
ונראה בפשטות שניתן ליישב את קושיית הפרשנים ולומר, שמדובר באמת בחכם סבוראי, אלא, ש"עורך הגמרא" האחרון [בתקופת הסבוראים] ידע את דברי "רב אסי" והוא שיבץ לפני דברי רב אסי את קושיית רב אחאי הסבוראי כדי להבין טוב יותר את הכוונה בדברי רב אסי ["אמורא מאוחר"].

8.1
ואולי מדובר ב"רב אשי" ולא ב"רב אסי" – ואז יתכן שרב אשי הכיר דור אחד אחריו - את רב אסי.

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר