סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

בית שמאי אומרים: אף כמימי תלתן – גרגרנית החילבה (יוונית) 
 

"חמשה דמים טמאים באשה: האדום, והשחור, וכקרן כרכום, וכמימי אדמה, וכמזוג. בית שמאי אומרים: אף כמימי תלתן, וכמימי בשר צלי" (נידה, יט ע"א).



שם עברי: גרגרנית החילבה (גרגרנית יוונית)   שם באנגלית:  Fenugreek 

שם מדעי: Trigonella foenum-graecum   שם נרדף במקורות: תלתן, רוביא (לפי חלק מהמפרשים)  

שמות בשפות אחרות: ערבית: חלבה, חנדקוקא, פריקה, מחלובא, טילס


נושא מרכזי: צבע "מימי תלתן"

 

מהו תלתן ולמה הוא שימש? ראו במאמר "מי שהיו לו חבילי תלתן של טבל" (ביצה, יג ע"א). לקריאה הקש/י כאן.

 

התלתן בלשון המשנה איננו הצמח הנקרא בימינו בשם זה, ומשמש כמספוא לבהמות, אלא הצמח גרגרנית החילבה שנקראה בעבר גרגרנית יוונית. בלשון העם הצמח נקרא "חילבה". רש"י זיהה את הרוביא עם התלתן (ראה במאמר "קרא ורוביא כרתי וסילקא ותמרי"). המפרש כותב כאן: "תילתן - מין תבלין וחבילין חשוב מאד שאף טעם העץ שוה לפרי ובלע"ז פינוגר"י". ד"ר משה קטן מתרגם פינוגר"י (fenoggre) = חילבה (גרגרנית יוונית, צמח המשמש לתבלין). בליקוטי רש"י: "תילתן – מין קטנית למתק קדירה פילוג"ר בלע"ז". ביבמות (פא ע"א) הגירסה היא פניגר"י". חשוב לציין שהמונח "למתק" איננו כפי שמקובל בשפתינו היום אלא כוונתו לתהליך המכשיר את הירק למאכל גם אם טעמו שונה מאשר מתוק. הרמב"ם בפיהמ"ש (תרומות, פ"י מ"ה): "תלתן, ידוע, ובערבי חלבה, וידוע כי תרומה ומעשר שני אין חייב בהן אלא הזרעים הנאכלים בלבד, ודין ההקדש והשביעית והכלאים נוהג בזרעים ובעץ. והתלתן טעם עצו כטעם זרעו קרובים זה לזה".

זיהוי זה מקובל פה אחד על כל המפרשים והחוקרים. שם הסוג Trigonella הוא סיומת לטינית של המילה היוונית trigonon כלומר בעל שלוש זוויות. שם זה קשור כנראה לצורה המשולשת של הפרחים (1). משמעות השם הלטיני של המין Foenum graecum שהיא "שחת יוונית" נובעת כנראה מריח השחת החזק של הצמח היבש ומוצאו הים תיכוני. השם הלטיני נשמר בשפות אירופאיות שונות כמו באנגלית Fenugreek. גרגרנית החילבה שימשה בעודה ירוקה כמספוא ותרמיליה הירוקים נאכלו על ידי האדם. לאחר ההבשלה השתמשו בזרעיה להכנת מאכל חריף.

מתוך הסוגיה משתמע שלמי המשרה של התלתן יש גוון אדום כלשהו אך השאלה הנשאלת מהו גוון זה? מאחר ומעולם לא הכנתי חילבה למאכל פניתי לעזרתה של שכנתי בת קהילת בני תימן. לדבריה יש למי המשרה צבע צהוב חרדל אלא אם כן מוסיפים לה מרכיבים נוספים כמו לימון. 
 

        
 זרעי גרגרנית החילבה          התמונות באדיבות צביה והב    גרגרנית החילבה - זרעים ומי משרה

 

        
 גרגרנית ערבית          צילם: יעקב גרזון    גרגרנית החילבה - תרמילים        צילם:  yak


 


(1)אמנם גם העלה של הגרגרנית תלתני כמו עלי התלתן אלא שאז שם הגרגרנית היה צריך להיות Trifolium כשם הסוג תלתן. folium הוא עלה בלטינית.

 

לעיון נוסף:

ח. צ. אלבוים, תשס"ח, מסורות הזיהוי של צמחי משנת כלאיים, עבודה לשם קבלת תואר מוסמך, בר אילן (עמ' 171-172).
גרגרנית החילבה באתר צמח השדה

 


א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.
 


 

כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

  1. כט תמוז תשפ"ב 20:40 צבע מי שריית תלתן | חיים מצגר

    הרב ירמיה כהן השקיע רבות בחקר הגוונים שבמשנה, ועל מימי תלתן כתב: "מי שריית החילבה צבעם תלוי במשך השרייה ובכמות המים, אך ניתן לומר שהגוונים המצויים במימי שריית החילבה הם כגוונים שיש במ"ר מן הצהוב ועד הנוטה לחום... לכאורה נראה שמיירי בשרייה ממושכת במעט מים..." (אשקך מיין, ע' כז)
  2. ג אב תשפ"ב 22:21 צבע מי השרייה | משה רענן

    ייש"כ

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר