סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

פנינים
הרב אברהם מרדכי וינשטוק
פורסם ב"המבשר תורני"

 

"וקים להו לרבנן דשיסתר מיל קא שלטה ביה עינא דרועה"
השלכות הלכתיות שונות מכוחה העצום של הראייה

בכורות נד ע"ב

בתקופה מסוימת התעורר נידון בנוגע להקמת עירוב במנהטן שבניו יורק, כדי להתיר את הטלטול ברחובותיה בשבת. הגר"מ פיינשטיין (אגרות משה, אורח חיים, ח"א, סימן קלט) נזקק באריכות לסוגיא זו מכל היבטיה, ובתוך דבריו (ענף ו), הוא דן בדעת הראשונים הסוברים שיש גבול מקסימלי למקום אותו ניתן להכשיר על ידי עירוב, והוא כל שהעומד בתוך המקום יכול לראות את כל מחיצותיו סביב סביב. כאשר שיעור גדול מזה, אינו יכול להיחשב "רשות היחיד", ובשל כך לא יתכן להתיר את הטלטול בו. אם כך, לא יהיה ניתן להתיר את מנהטן הגדולה על ידי עירוב. אך הוא מוכיח מסוגייתנו, שבעצם שיעור הראיה הוא ששה עשר מיל, שטח עצום מימדים, ו"שטח כזה אולי ליכא במאנהעטן וא"כ הוא רשות היחיד גם לשיטה זו" (לגופו של דבר כידוע פסק הגר"מ פיינשטיין כי בלתי אפשרי על פי הלכה להקים עירוב בכל שכונה שהיא בני יורק רבתי, והדברים ארוכים).

*

לעניין אחר הביא מרן הגאון רבי איסר זלמן מלצר מדבריו של הגאון רבי דוד בהר"ן, ("הזמנים בהלכה", פרק מא), כי בכך יש ליישב את התמיהה המפורסמת על שיטת הגאונים הסוברים שזמן צאת הכוכבים בו נראים שלושה כוכבים הוא 18 דקות אחר השקיעה, ולכאורה אין הדברים כך בזמנינו. ותירץ הגר"ד בהר"ן, שאכן נשתנו הטבעים וראייתנו נחלשה, וכמוכח מסוגייתנו כשם שאין אנחנו רואים היום למרחק של ט"ז מיל, כך איננו יכולים לראות את הכוכבים מוקדם כל כך.

*

ומשמו של הגאון רבי אברהם יעקב זלזניק ראש ישיבת עץ חיים, מטו לומר ולחדש שכיון שמוכח שראייתנו נחלשה, יש לחשוש בזמננו לתולעים שאינם נראים מחמת קטנותם, כי שמא בזמן חז"ל הם כן היו נראים.

*

על פי דברי הגמרא שלפנינו, ביאר הגה"ק מאוסטרובצא את הפסוק (בראשית יג, טו) "כִּי אֶת כָּל הָאָרֶץ אֲשֶׁר אַתָּה רֹאֶה לְךָ אֶתְּנֶנָּה וּלְזַרְעֲךָ עַד עוֹלָם", בדרך מופלאה. שכן כידוע ארץ ישראל היא ארבע מאות פרסה על ארבע מאות פרסה. ואם השטח המרובע הוא ארבע מאות פרסה על ארבע מאות פרסה וכל אמה על אמה היא אמה ותרי חומשי באלכסון (כמבואר בסוכה ה, א) נמצא ששטח ארץ ישראל באלכסון היה חמש מאות וששים פרסה. ואם רצה לראות סביב היה צריך לעמוד באמצע, כאשר מכל צד שלו יש מאתיים ושמונים פרסה לכל עבר. והנה אמרו חז"ל (מסכת סופרים, כא) כי אברהם אבינו היה גבוה כשבעים איש, ונמצא שראה פי שבעים מאדם רגיל הרואה ט"ז מיל שהם ארבע פרסאות. ונמצא כי כאשר עמד אברהם אבינו במרכזה של ארץ ישראל, יכול היה לראות את כולה בהשקיפו לכל עבר.

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר